Arbetsmiljö
Arbetsmiljö
Vårt mål är att vara branschledande inom arbetsmiljö och säkerhet. Genom att arbeta förebyggande i företagets alla led vill vi skapa en hög säkerhetsmedvetenhet. Vi strävar ständigt efter en arbetsplats utan olyckor för att vi vill skapa en trygg arbetsmiljö för våra anställda och alla runt omkring oss. Därför är vårt arbetsmiljömål “Branschens bästa arbetsplats!”
Alkohol och droger
Det är förbjudet att vara alkohol- eller drogpåverkad på arbetsplatsen. Alkohol och droger får inte förekomma på arbetsplatsen.
Barnarbete
Vi på Norrbottens Bergteknik står fast för vårt åtagande att främja rättvisa arbetsvillkor och mänskliga rättigheter över hela världen. En central del av vår företagskultur är vår strävan efter att eliminera barnarbete i alla dess former.
Vi är fast beslutna att arbeta aktivt för att stödja initiativ och projekt som bekämpar barnarbete och främjar barns rättigheter runt om i världen. Vi inser att detta är en långsiktig strävan som kräver kontinuerlig insats och engagemang från oss alla.
Tack för att ni delar våra värderingar och för att ni stödjer vårt åtagande att bekämpa barnarbete.
Damm
Kvarts och stendamm förekommer dagligen i arbete med hantering av berg. Det är viktigt att åtgärder vidtas så nära dammkällan som möjligt för att minimera exponeringen.
Leverantören ansvarar för att utföra medicinska kontroller om exponeringskravet uppfylls.
Dammbegränsande utrustning och manöverhytter ska kontrolleras och rengöras. Vid behov ska skyddsmask användas om annan riskeliminering ej är tillräcklig.
Riskhantering kvarts och damm ska dokumenteras.
Dolor, kvarvarande odetonerat sprängämne
Vid sprängningsarbeten är det inte alltid som man erhåller en hundraprocentig detonation av det sprängmedel (sprängämnen och tändmedel) som används.
Inom sprängarbasens ansvar ligger att efter salvan sprängts göra en kontroll att inget odetonerat sprängämne finns kvar.
Alla som sett en hög sprängsten förstår dock att det i praktiken är omöjligt att garantera 100% fritt från odetonerat sprängämne.
Det är därför oerhört viktigt att samtliga aktörer så som grävmaskinister, lastmaskinsförare, skutknackare, krosspersonal, arbetsledare och byggledare är medvetna om detta faktum samt har kännedom om hur man kan skydda sig och vilka åtgärder som skall vidtagas ifall odetonerat sprängämne påträffas.
Dokument:
Elledningar
Arbeten i närheten av ledningar i mark och luft innebär ofta en risk för personskador, tillbud och skador på ledningen.
Vid passage under elledningar, säkerställ att säkerhetsavståndet är tillräckligt för hela ekipaget. Vid osäkerhet ska passage inte genomföras.
Ensamarbete
Att arbeta ensamt kan vara riskfyllt. Det är viktigt att säkerställa den ensamarbetandes möjligheter till tvåvägskommunikation ifall en olycka skulle vara framme.
Leverantören ansvarar för att riskbedöma sina ensamarbeten skriftligt samt överlämna dessa till Norrbottens Bergtekniks arbetsledning innan ensamarbetet påbörjas.
Kompetens
Leverantören ansvarar för att personalen har erforderlig kompetens. Detta innebär exempelvis att förare av arbetsmaskiner kan uppvisa giltigt förarbevis samt vid behov arbetsgivarens tillstånd, enligt arbetsmiljöverkets föreskrifter om Användning av arbetsutrustning.
ID06
På många av våra arbetsplatser ställer kunden krav att bära ID06.
Maskiner och fordon
Leverantören ansvarar för att besiktningspliktiga maskiner är besiktade. Godkänt besiktningsintyg ska kunna uppvisas före användning av en besiktningspliktig anordning, ex trycksatta anordningar, lyftanordningar eller grävmaskin.
Det krävs skriftligt tillstånd för att få använda en maskindriven lyftanordning ex. saxlift, skylift eller teleskoplastare. Tillståndet skall upplysa om vilken typ av lyftanordning, lyftredskap och arbetsuppgifter som omfattas.
Säkerhetsavståndet runt arbetsmaskiner och fordon ska respekteras. Viktigt med ögonkontakt med föraren innan man passerar ett fordon i arbete. Stå aldrig nedanför en maskin som står i lutning.
Dokument:
Intyg – Dokumenterade kunskaper för arbetsutrustning med särskild risk (.docx)
Tillstånd att använda maskindriven lyftanordning/truck (.docx)
Nödläge
I brådskande nödsituationer ring 112 och tillkalla ambulans och/eller polis, ange:
- Ditt namn.
- Varifrån du ringer.
- Vad det är som har hänt.
- Antal skadade.
Släck om möjligt vid brand.
Möt ambulans eller annat utryckningsfordon
Underrätta din närmaste chef.
Leverantören ansvarar för att Norrbottens Bergtekniks arbetsledning blir informerad så fort som möjligt om det uppstår en nödsituation.
Ordning och reda
En viktig del i arbetsmiljöarbetet är att hålla ordning och reda på arbetsplatsen.
Detta innefattar bland annat att:
- Material och utrustning ska placeras på anvisade platser.
- Tillträdesleder och transportvägar inte får blockeras.
- Parkering av fordon ska göras på anvisade platser.
- Hantera det avfall som uppstår och inte lämna skräp efter sig.
Personlig skyddsutrustning
Som leverantör åt oss vill vi att ni följer våra krav på personlig skyddsutrustning. Vårt minimikrav är;
- Godkänd skyddshjälm.
- Varselkläder klass 2 ska alltid bäras på överkroppen.
- Vid arbete på väg eller i spårmiljö ska alltid klass 3 bäras.
- Skyddsskor med skyddsstålhätta och spiktrampskydd ska alltid användas.
- Övrig personlig skyddsutrustning ska användas och tillhandahållas av respektive arbetsgivare.
- Hörselskydd.
- Handskar.
Alla ansvarar för att använda och sköta om utrustningen på korrekt sätt. Projektspecifika krav kan förekomma och då gäller dessa.
Rapportering om något händer
Uppkomna miljöincidenter, olyckor, tillbud och riskobservationer ska så snart som möjligt rapporteras i Smartdok om man har tillgång till det, annars ska det rapporteras till Norrbottens Bergtekniks arbetsledning.
Syftet med att rapportera in tillbud, olyckor och riskobservationer är dels att proaktivt arbeta för en säkrare arbetsplats, dels identifiera och kartlägga de riskfyllda moment vi utsätts för på våra arbetsplatser.
Vi har tre nivåer som vi arbetar efter:
RISKOBSERVATION
AHA! (Hm, här kan ju något hända.)
TILLBUD
OJ! (Det hände något, men ingen blev skadad.)
OLYCKA
AJ! (Det hände något som orsakar personskada eller sjukdom)
Riskbedömning
Som leverantör åt oss vill vi att ni innan arbetet påbörjas överlämnar en skriftlig riskbedömning med de risker ni ser i ert arbete samt de åtgärder ni gör för att minimera risken.
Syftet med en riskbedömning är att identifiera, analysera, värdera och åtgärda risker i projekt.
Arbetsberedningar ska alltid genomföras när en risk klassificeras som ett kritiskt moment. Dessa beredningar ska lämnas till Norrbottens Bergtekniks arbetsledning.
Risk för fall, arbete på höjd
I första hand ska kollektiva skydd så som skyddsräcken och avspärrningar användas för att skydda mot fall.
I de situationer detta inte är möjligt ska personligt fallskydd användas.
Fallskydd ska säkerställas när arbete utförs på en höjd över två meter. Kan du utföra arbetet två meter från kanten och det inte är lutande terräng får arbetet utföras utan fallskydd.
Safe construction training
På många av våra arbetsplatser är det obligatoriskt med grundutbildningen “Safe construction Training”.
Detta är byggbranschens gemensamma säkerhetsutbildning och är en gratisutbildning som du finner på https://sct.buc.se
Skyddsanordningar
De skyddsanordningar som finns uppsatta ska alltid respekteras. Du får aldrig ta bort en skyddsanordning utan genomförd riskbedömning.
Tar du bort en skyddsanordning är du skyldig att återställa den.
Säkra lyft, lastning och lossning
Dessa moment är väldigt olycksdrabbade och därför viktigt att de utförs kontrollerat och av kompetent personal.
Lyftanordningar ska vara hela och underhållas. Innan användning ska de okulärt kontrolleras så de inte har någon skada.
Endast godkända lyftredskap får användas. Ingen får vistas under hängande last.
Maskiner ska lastas enligt leverantörens instruktioner och trailers ska vara anpassade för ändamålet.
Endast personer som är involverade i momentet får befinna sig i lossnings– eller lastningsområdet och ska vara på ett säkert avstånd från fordonet och lasten. Lastning och lossning för inte utföras som ensamarbete.